Kakaófa, kávécserje termesztése télikertben házilag

Valószínűleg minden őstermelő – kezdő és tapasztalt egyaránt – szeretne egy egzotikus kávéfát vagy kakaófát szobanövényként nevelni. Ám ennek akadálya gyakran az a téves vélemény, hogy az otthoni gondozás állítólag rendkívül nehéz, és hihetetlen odafigyelést igényel. Valójában egy kakaó- vagy kávécserje termőre fordítása egy beépített teraszon vagy télikertben jól megoldható feladat.

Kávétermesztés házilag – Kávécserje a télikertben

kávé cserje termesztése házilag

Házilagos kávétermesztés télikertben

A télikert vagy akként használt beüvegezett udvari terasz egyik nagy haszna, hogy ideális körülményeket teremthet olyan növények termesztéséhez is, melyek a mérsékelt égöv klímáját nehezen tűrik. Akár különleges trópusi fajták is otthonra lelhetnek a télikertünkben, hiszen a szükséges fény és a szabályozható hőmérséklet egyaránt rendelkezésre áll az ilyen helyiségben.

Sokak kedvenc reggeli itala a kávé, de azt kevesen tudják, hogy a kávébogyó cserjéje szobanövényként is díszítheti otthonunkat. Ez a buzárfélék családjába tartozó trópusi cserje nem igényel különleges bánásmódot, így némi odafigyeléssel exkluzív levéldísznövényt nevelhetünk a télikertünkben. Ha nem tartozik lakásunkhoz ilyen létesítmény, elhelyezhetjük növényeinket egy beüvegezett erkélyen, ablakfülkében.

Több százféle kávécserje ismert, ezeknek eltérőek az igényeik. Szobanövényként általában a Coffea arabicát termesztik, ennek egyszerű a nevelése és növekedésé mérete is szabályozható.

kávé - kakaófa télikertbenA kávécserje magról vetése vesződséges és kevés sikerrel kecsegtető vállalkozás, ezért célszerűbb palántát vásárolni. Később megpróbálkozhatunk a növény dugvánnyal történő szaporításával is.

A kávécserje a mérsékelt meleget és a szűrt fényt kedveli, 12 ºC alatti hőmérsékleten lehullatja a leveleit. Igyekezzünk a télikert legkevésbé huzatos, szélvédett pontjára helyezni. Rendszeres öntözést igényel, a növekedési szakaszban pedig hetente szükséges tápoldatozni. Normál, közepesen kötött, jó vízáteresztő tulajdonságú talajban fejlődik leginkább. Fagyérzékeny, -2 ºC-nál hidegebb környezetben elpusztul. A hőmérséklet fenntartható infrasugárző fűtőpanelek beállításával.

A kávépalánták és kakaócserjék gondozása

A növény elhelyezésekor érdemes figyelembe vennünk, hogy a kávécserje megköti a levegőben található nedvességet, ezáltal ideális mikroklímát teremt a párás helyiségekben.

Bár a kávécserje eredeti élőhelyén akár 5–8 méteresre is megnő, visszavágással, metszéssel könnyen alakítható a növény magassága, amellett törpefajták is kaphatóak a kertészeti áruházakban. A növény levelei mélyzöldek és fényesek, virágzata a jázminéhoz hasonlóan fürtös, fehér és illatos. A 3–5 éves növények már virágot hoznak, s néhány hónappal a virágzást követően akár kávébogyókat is szüretelhetünk róluk, viszont tetemes mennyiségre ne számítsunk. A kávébab először zöld, majd piros színű, végül sötét árnyalatúvá válik. Saját termesztésű kávénk szárítás és pörkölés után máris fogyasztásra kész.
https://www.traditionrolex.com/33
A télikertben nevelt kakaófa vagy kávécserje nincs kitéve a növény tipikus kártevőinek, de a takácsatka és a pajzstetű megtámadhatja. Ezek ellen a megfelelő permetszerekkel lehet védekezni. Kárt tehet a növényünkben a túl erős fény is, ha a leveleken sárgás foltokat veszünk észre, ajánlott új, árnyékosabb helyet keresni neki. A normál hőmérséklet melletti levélhullás viszont arra utalhat, hogy növényünk túl kevés fényt kap.

Ha azt szeretnénk, hogy a barátainkat saját kávénkkal kínálhassuk meg, nem árt mielőbb beszerezni a kávépalántát, hiszen a termésre még éveket kell várnunk. Ám addig is gyönyörködhetünk télikertünk egzotikus díszében, a saját nevelésű kávécserjénkben.

Nagyobb mennyiségű kávé kitermeléséhez külön üvegházat építtethetünk.

Olvasmány:

Kávé termesztés otthon. Teraszbeépítés, fűtés

  • Növények elhelyezése télikertben, beépített teraszon, üvegházban

A kávébogyó cserjéjét a lakásban, télikertben, beépített teraszon is nevelhetjük. Kulcskifejezések Google-kereséshez: Meleget kedvelő déli növények nevelése, gondozása infrasugárzók segítségével oldható meg. Üvegház: télikert gyártás, építés, kerti üveg teraszbeépítés, babkávé termesztés, kakaófa otthon, infra terasz fűtés, déli növények, műanyag üvegház, kert, összkomfortos lakás pálmaházzal, kávécserje ültetés cserépbe.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.