A dohányzás nem egészséges, de…

Sokak kedvenc időtöltése a kulturált szivarozás

szivarozó asztal

Art deco szivarozó asztal igényeseknek

A speciális igényeket kielégítő, régi úri házakban, nemesi szalonokban vagy elit angol klubokban előforduló antik szivarozó asztalokkal szemben a sokféle felhasználási módot lehetővé tevő dohányzóasztalok kihagyhatatlan berendezési tárgyai a modern nappaliknak. A praktikusság mellett ideális helyszínt teremtenek egy jó kávézáshoz, meghitt beszélgetéshez vagy egy felejthetetlen baráti póker vagy ulti partihoz. A polcokkal ellátott változatok újságok, magazinok és egyéb kedvenc olvasmányok tárolására is szolgálnak.

Manapság ezek a bútordarabok a legtöbb esetben a nappali közepén foglalnak helyet, stílusukkal befolyásolhatják az egész enteriőr hangulatát. Ha szeretnéd megtudni, honnan származnak a szivarozó asztalok és kései utódaik, valamint hogy milyen szempontokat érdemes átgondolnia a vásárlás előtt, tekintsed át az alábbi összefoglalónk rövid ajánlóként.

Európában mióta léteznek a dohányzóasztalok?

Ahogy leszögeztük, napjainkban a dohányzóasztalok megszokott részét képezik az otthonoknak, Európában az első változatok alig több, mint száz évvel ezelőtt jelentek meg. A coffe table, vagyis kávézóasztalnak titulált speciális bútorokat legkorábban az angolok kezdték gyártani a késő viktoriánus időszakban. Ezeket az asztalokat, amelyek méretben jóval kisebbek voltak a hagyományos étkezőasztaloknál, főleg teázáskor és kávézáskor használták. A korai változatok még viszonylag magas lábakon álló, kör alakú asztallapok voltak. Egy időben, a vendégágyak mellett elhelyezve, az éjjeli szekrények funkcióját is ellátták. Speciálisabbak voltak a külön eszközökkel ellátott szivarozó asztalkák.

Az angol bútorok fejlődéstörténetével foglalkozó szakirodalom szerint a szélesebb körű gyártás 1868-tól indult meg, mégpedig E. W Godwin tervező munkássága alapján. A dohányzóasztalok ekkor még 70 cm magassággal bírtak, ellentétben a mai darabokkal, amelyek asztallapja maximum 50 cm-re van a padlótól. A Godwin által megálmodott típusok mellett akár tonettszéken is lehetett üldögélni. Godwin stílusa nagy hatással volt a későbbi korok bútortervezőire és más iparművészekre is.

A tömeges termelés lehetővé tette, hogy a dohányzóasztalok Európa-szerte elterjedjenek és lassan a kevésbé tehetős társadalmi rétegek is megismerkedhettek ezekkel a remek bútorokkal. A technológia fejlődésével a fa alapanyagon túl, a fém és üveg felületek szintén népszerűvé váltak.

Annak ellenére, hogy az angolok fontos szerepet vállaltak a dohányzó- és szivarasztalok sikerében, az alapötlet valószínűleg a Távol-Keletről származik. Japánban például évszázadok óta ismertek azok a kisméretű asztalok, amelyek körül a család tagjai étkeznek. Ezt az elméletet erősíti a tény, miszerint a 19. század végén Angliában a japán stílus megjelenítése elég kedvelt szokás volt a gazdagabb otthonokban.

Tanácsok a tökéletes dohányzóasztal kiválasztásához

A dohányzóasztal helyének kiválasztása a legelső feladat, amit a vásárlás előtt Önnek érdemes elvégeznie. A pontos tervezéshez nem árt, ha van kéznél egy mérőszalag és egy kevésbé tapadós szigetelőszalag a bútor körvonalainak felvázolásához A szigetelőszalagot a padlóra ragasztva Ön előre láthatja, mekkora helyre lesz szüksége az asztalnak.

Gyakorlati tanács, hogy amennyiben kisebb nappalival rendelkezik, és az asztalt időről-időre mozgatni kell, mindenképpen görgőkkel ellátott típust válasszon. A dohányzóasztalok rendszeres emelgetése egyáltalán nem komfortos megoldás.  Ha viszont kellően tágas a nappalija, nyugodtan vásárolhat nagyobb és stabil lábakon álló asztalt is, vagy egymás mellé állíthat két, egyforma magasságú darabot. Az utóbbi lehetőség főleg a hosszanti kanapék esetén jó ötlet, hiszen így a garnitúrán ülve, senkinek sem kell nyújtózkodnia ahhoz, hogy az asztalt elérje. Amennyiben Ön tart attól, hogy a nagyobb asztal túlságosan is hangsúlyossá válik a szobában, vásároljon átlátszó üveglappal ellátott darabokat. Az üveg nem csak enyhíti a bútor központi szerepét, de a fával ellentétben könnyebben is tisztítható.

Szivarozó asztal a kanapé előtt

Az asztal magassága szintén kiemelt szempont a vásárláskor. Ha a bútor a kanapé előtt fog állni, ügyeljen arra, hogy az asztallap ne legyen túl magasan. Sok baleset történhet, ha a kávéscsészét a magasba emelve próbálja meg visszatenni a dohányzóasztalra. A foltok elkerülése érdekében mindig ideális méretű asztalt válasszon! Emellett, a kényelmes szórakozáshoz érdemes az asztalt maximum 45 cm-es távolságban elhelyezni a kanapétól, és figyelni kell arra is, hogy a kettő között semmiképpen se legyen 35 cm-nél kisebb hely.

Az, hogy családod mire szeretné használni a dohányzóasztalt, nagyban befolyásolhatja a vásárlás menetét. Az egészen pici gyerekek és a házikedvencek mellé egy olyan, stabilabb változatot célszerű beszereznie, amit csak nehezen lehet feldönteni vagy amiben nem lehet könnyen kárt tenni. Az üveglap, bármilyen modern hatást is kelt a nappaliban, kisgyermekes családoknak nem igazán jó opció.

A dohányzóasztalok formája igen változatos lehet, vannak szögletes, kerek, ovális vagy henger alakú típusok is. Hogy valójában milyenre van szükséged, elsősorban a kanapé hossza határozza meg. A kerek asztalkák főként a hosszanti kanapék előtt mutatnak jól, míg az L formában elhelyezett sarokgarnitúrákhoz bátran választhatsz szögletesebb bútordarabokat is. Természetesen az asztal egyik esetben se haladja meg a kanapé hosszát, ugyanis nagyon zavaró tud lenni, ha nemcsak a háziasszonyt, hanem az asztalt kerülgetni kell.

Megvásárolandó szivarasztalunk anyagát elsődlegesen a nappali hangulatához kell igazítania. A belsőépítészeti formákra sokat adó modern enteriőrökben a napjainkban oly divatos üveg asztalkák javasoltak. A vintage vagy minimális díszítőelemekkel berendezett szobákban pedig az akril, a fa és a fém dohányzóasztalok mutatnak jól. Amennyiben a tartósság is kiemelt szempont nálad, ezen a téren a tömör fából gyártott típusok jelentik a legjobb minőséget.

Egyedi stílusú kárpitozott bútorok

A dohányzóasztalok különleges változatát képviselik a kárpittal bevont darabok. Ezek hátránya, hogy rendkívül gyorsan koszolódnak és a tisztításuk sem könnyű feladat. Akkor érdemes ilyen asztalkákat vásárolnia, ha már eleve egy nagyon határozott és egyedi stílust sikerült teremtenie a nappalijába, illetve, ebben a térben a kárpitozott asztalok is megállják a helyüket.

Végül, a vásárlás előtt nem árt, ha megfogalmazod magadban, mire is szeretnéd használni a dohányzó vagy szivarozó asztalt. Abban az esetben, ha nemcsak egy-egy összejövetelre kívánod igénybe venni,  hanem rendszeresen köré gyűlnétek a barátokkal, a tárolókkal ellátott darabok között keresgélj. Antik art deco bútorokat is találhatsz régiségkereskedőknél.

Art deco szivarozó asztal és antik dohányzóasztal QR kódos fizetéssel is vásárolható webáruházakban

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.