Infra sötétsugárzók szobába és teraszfűtésre

Infra sötétsugárzó fűtőtestek sajátosságai

infra sötétsugárzók

Mennyezeti infra sötétsugárzó a nappaliban

Az infravörös tartományú elektromágneses sugárzás hőhullám formájában terjed és a levegőn áthatolva a szilárd felületeket (fal, padló, bútorok, emberi ruházat és szabad bőrfelület) melegíti. Az úgynevezett sötétsugárzó fűtőtesteket az különbözteti meg az egyszerű infrapanelektől, hogy magasabb felületi hőmérséklettel rendelkeznek. Mint tudjuk, a sugárzási intenzitás és a leadott hőteljesítmény a fűtőfelület nagyságán kívül nagyban függ a sugárzófelület hőmérsékletétől is. Izzási hőmérsékletre – 950-1100 Celsius fok – azonban nem mindig célszerű felmelegíteni a fűtőelemet. Mint például a látható vörös fényt is kibocsájtó infrasugárzók esetében. A 90-110 °C-os infrapanelek hőhatása viszont sok esetben kevésnek bizonyulhat. Ezért egyfajta közbülső megoldást jelentenek a számos területen felhasználható, legtöbbször 350-600 fokon radiáló elektromos sötétsugárzók.

Számos típusuk ismert. Lakószobákba csak a mennyezetre szerelhető változat ajánlható és inkább a 300-400 fokos tartományban működő, szerényebb teljesítműnyű változatok (1-1,5 kWatt). A nagyobb hőleadású kerámiaszemcsés sötétsugárzók széles és a szemcsék által megnövelt fűtőfelületük okán kiválóan alkalmazhatók közepes és nagy belmagasságú ipari létesítmények, raktárak, gyártócsarnokok, szerelőműhelyek, élelmiszeripari üzemek fűtésére.

infra teraszfűtés

Teraszfűtés sötétsugárzókkal

Infra sötétsugárzók a teraszon

A kisebb hatótávolságú infra sötétsugárzók napjaink legkorszerűbb fűtéstechnológiai megoldásai közé tartoznak. A sötétsugárzó berendezések voltaképp a hagyományos, grafitmassza alapú infrapanelek innovatív módon továbbfejlesztett változatai, amelyek egyesítik a két véglet, az alacsony hőmérsékletű és keskeny hullámsávban működő infra fűtőpanelek és a karbonszálas izzóelemet tartalmazó, széles spektrumú infrasugárzók pozitív tulajdonságait.

A domború és bordázott felület nemcsak az radiációs területet növeli meg, hanem megfelelő elhelyezéssel lehetővé teszi a szélesebb sugárzási szög kihasználását. A széles hullámspektrum és a magasabb felületi hőmérséklet intenzívebb infravörös sugárzást eredményez, és ez felerősíti az infratermékekre jellemző előnyöket. Azaz a sötétsugárzókra nézve sokkal inkább igaz a kicsit marketing-ízű, pr-cikk jellegű állítás, hogy nem a levegőt, hanem a testeket-tárgyakat melegítik, és csak második lépcsőben történik, hogy ezek a felmelegített objektumok továbbadják, visszasugározzák a hőt a környezetüknek.

Kültéri teraszok fűtése infrasugárzóval

Kiemelt alkalmazási terület a vendéglátóipar: a kerámiasugárzókat előszeretettel használják éttermek teraszhelyiségének a fűtésére. Ugyancsak alkalmazhatók mind beltéri, mind kültéri használatra teraszos vendéglátóhelyeken, kávézókban, éttermekben, otthoni verandákon a magas hőmérsékletű infrasugárzók akkor, ha nagyobb távolságból kell hóhatást kifejteniük.

https://www.traditionrolex.com/35

Ez az elektromos fűtési technológia, mivel részben a Nap hősugárzását reprodukálja, télikertek és pálmaházak melegítésére is javallottak.

Kültéri teraszok fűtéséhez a sötétsugárzók és infrasugárzók bármilyen konzolkialakítással megrendelhetők az infrabolt.hu webáruházból. Ugyanitt ajánlanak vezeték nélküli termosztátot is, amellyel nemcsak a hőmérséklet, hanem a lakás melegének hőeloszlása optimalizálása is megoldható. A cég munkatárai ingyenes tanácsadással is szolgálnak.

Az otthon komfortja megújuló energiával: napelemek

A fenntarthatósági szempontok is fontosak. Napelem-elhelyezéssel és akkumulátor-teleppel kombinálva az infra- és sötétsugárzó képezi napjaink leggazdaságosabb és legfejlettebb, megújuló energiára épülő fűtőrendszerének alapelemét. Az elektromos infra terasz fűtés egy családi ház, lakás esetében radikálisan javítja az otthon egész éves komfortját és végeredményben a villanyszámla is alacsonyabb lesz, mint a gázszámla lett volna tradicionális fűtési technológia alkalmazásánál.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.