Korunk civilizációs betegségei

civilizációs betegségek

Az elmúlt évtizedekben a technika fejlődésével párhuzamosan kialakult az a tendencia, hogy számos olyan betegség vált jellemzővé a fejlettebb iparral bíró országokban, mint a szegényebb, fejlődő országokban.

Mik az ún. civilizációs betegségek?

Ezek alatt értjük a következőket:

  • szívkoszorúér-betegségek
  • cukorbetegség
  • fogszuvasodás
  • rák különböző fajtái
  • bélműködés rendellenes működése

Mindezen betegségek hátterében szerepet játszik a megváltozott étrend, a nyugati étkezési szokások térhódítása. A túlzásba vitt zsír, cukor, só és kevés mennyiségű rost fogyasztása mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy nem egészségesen táplálkozunk.

Helytelen étkezés, mozgásszegény élet

A nem megfelelő táplálkozás már gyermekkorban elhízáshoz vezethet. Ma már a gyerekek kb.10-20%-a tartozik az elhízottak közé. Pedig az a tény, hogy valaki már gyerekkorában elhízik, legtöbbször magával hozza azt is, hogy felnőttkorában is túlsúllyal fog küzdeni.

Épp ezért fontos már gyermekkorban megértetni azt a gyerekekkel, hogy fontos odafigyelni arra, hogy mit eszünk meg. Ahogy a mondás is tartja, az vagy, amit megeszel.

Felnőttkorban mindennél nehezebb a testsúlyunktól megszabadulni. Nagyon sokan hiába próbálnak meg többfajta, sokszor gyors sikereket ígérő csodadiétákat, de nem vezetnek tartós sikerre. Még ha sikerül is néhány kilótól megszabadulni, sokszor többszörösét hízzák vissza, ez a jojo effektus.

Nagy segítség lehet a fogyasztószerekhez való fordulás. Hogy csak néhányat említsünk: a fentermin hatóanyaggal bíró Adipex-P és Adipex Retard kapszula megakadályozza a felesleges tápanyagbevitelt, mivel csökkentik az éhségérzetet.

De széles skálán mozognak a fogyasztószerek, nagyon népszerű az Orlistat 120mg, amely képes arra, hogy meggátolja, hogy az elfogyasztott ételeink zsírtartalmának kb. 1/3-nyi mennyisége felszívódjon a gyomorban. Ugyanilyen nagy népszerűségnek örvend a szibutramin tartalmú fogyasztószerek is. Ha többet szeretne megtudni, akkor nézzen körbe Sibu-Med Sibutramine árak alakulásáról az árösszehasonlító portálon.

A fejlett országokban a lakosság negyede-fele az elhízott kategóriába tartozik, amely számos további betegségnek adhat táptalajt, mint a fentebb említett civilizációs betegségeknek is.

Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a szervezetünk jelzéseire, mert sok betegség megelőzhető egy kis odafigyeléssel.

Figyeljünk oda, hogy mit eszünk, legyen változatos az étrendünk, iktassunk be minél több mozgásformát az életünkbe, legyen az akár napi 10 perc séta, kinek mi fér bele az életébe.

Ne felejtse el senki, mindenkinek egy egészsége van, amire saját felelőssége, hogy vigyázzon!

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.